کک و مکها لکههای قهوهای رنگ بر روی پوست هستند، این لکهها به دلیل تجمع ملانین در سلولهای پوستی ایجاد شده و میتوانند بر ظاهر پوست تأثیرگذار باشند. بسیاری از افراد به دلایل زیباییشناسی به دنبال روشهایی برای کاهش یا از بین بردن ککومکها هستند.
آیا میدانستید 25 تا 30 درصد از افرادی که پوست روشن دارند (به ویژه آنهایی که موهای قرمز یا بلوند دارند) دچار کک و مک میشوند و افرادی که رنگ پوست تیرهتری دارند، کمتر دچار کک و مک میشوند.
کک و مکها، لکههای غیر سرطانی هستند که قرار گرفتن مکرر و طولانیمدت در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید بهعنوان یکی از عوامل اصلی بروز هر دو ککومک و ملانوما (نوعی سرطان پوست) شناخته شده است.
انواع روشهای درمان کک مک در اصفهان
در کلینیک سینایار اصفهان از روشهای مختلفی همچون لیزر درمانی، کرایوتراپی، سرمهای تخصصی و لایه برداری شیمیایی برای کمرنگ نمودن و حذف کک و مکها استفاده میشود. این روشها به طور قابل توجهی در کاهش و از بین بردن کک و مک صورت موثر هستند.
با این حال، لازم به ذکر است که حتی پس از انجام درمان، احتمال ایجاد لکهای جدید در اثر مواجهه با نور خورشید وجود دارد. لذا برای حفظ نتایج درمانی و پیشگیری از بروز لکهای جدید، توصیه میگردد از کرمهای ضد آفتاب با SPF بالا استفاده کنید و در هنگام حضور در معرض نور مستقیم خورشید از کلاه لبهدار استفاده نمایید.
متن انگلیسی:Freckles are tan or light brown spots on your skin. They’re made of clusters of skin cells that contain the pigment melanin. Unlike moles, which are raised, freckles are flat. Freckles aren’t painful or harmful.
:متن فارسی
ککمکها لکههای قهوهای روشن یا برنزه روی پوست هستند. آنها از خوشههایی از سلولهای پوستی تشکیل شدهاند که حاوی رنگدانه ملانین هستند. بر خلاف خالها که برجسته هستند، ککمکها صاف هستند. ککمکها دردناک یا مضر نیستند. [healthline]
استفاده از کرم ضد آفتاب
کرمهای ضد آفتاب، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از ایجاد کک و مک دارند. استفاده مداوم از کرم ضد آفتاب حتی در روزهای ابری و در تمام طول سال، امری ضروری است. جهت محافظت پوست در برابر آفتاب برای جلوگیری از ایجاد کک و مک رعایت نکات زیر ضروری است که عبارتند از:
- از کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید.
- کرم ضد آفتاب را حداقل 15 دقیقه قبل از بیرون رفتن روی پوست برهنه بمالید.
- کرم ضد آفتاب را هر دو ساعت یکبار و بلافاصله پس از شنا یا تعریق زیاد دوباره استفاده کنید.
کرمهای محوکننده پوست
کرمهای محوکننده پوست برای کاهش تیرگیهای پوستی مورد استفاده قرار میگیرند که یکی از رایجترین ترکیبات موجود در این کرمها، هیدروکینون است که مکانیسم اصلی عملکرد آن، مهار تولید ملانین و روشن نمودن نواحی تیره پوست است.
با این حال، استفاده از کرمهای حاوی هیدروکینون ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. از جمله این عوارض میتوان به التهاب، خشکی، سوزش، تاولزایی و تغییر رنگ پوست اشاره کرد.
براساس مطالعات انجام شده بر روی موشهای آزمایشگاهی توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به این نتایج دست یافتند که هیدروکینون ممکن است در موشها باعث ایجاد سرطان و تغییرات رنگدانهای پوست شود بنابراین FDA تصمیم گرفت تا هیدروکینون را تحت بررسیهای بیشتر در برنامه ملی سمشناسی قرار دهد.
لیزر درمانی
لیزر درمانی با استفاده از پالسهای متمرکز و پر انرژی نور، روشی موثر و رایج برای درمان ضایعات پوستی از جمله کک و مک است. براساس مطالعات انجام شده لیزر Q-Switched (کیوسوئیچ) اثربخشی قابل توجهی در کاهش شدت و تعداد کک و مک دارد.
لیزر درمانی به طور کلی روشی ایمن و با حداقل عوارض جانبی محسوب میشود. خطر ایجاد اسکار بسیار پایین است، اما عوارض دیگری همچون خارش، تورم، قرمزی، پوستهپوسته شدن، لایه برداری و در برخی موارد عفونت و تغییر رنگ پوست ممکن است به طور موقت پس از درمان مشاهده شود.
در افرادی که سابقه تبخال دهانی دارند، احتمال فعال شدن ویروس تبخال پس از لیزر درمانی وجود دارد. بنابراین، مصرف داروهای ضد ویروسی قبل از درمان، به منظور پیشگیری از بروز این عارضه، توصیه میشود.
قبل از انجام لیزر درمانی، پزشک ممکن است داروها یا کرمهای موضعی خاصی را تجویز کند و یا توصیه نماید که از مصرف برخی داروها یا محصولات آرایشی خاص خودداری نمایید. لذا اطلاع از تمام داروها و محصولات مورد استفاده، برای پزشک بسیار مهم است.
دوره بهبودی پس از لیزر درمانی معمولاً تا دو هفته طول میکشد. برای دستیابی به نتایج مطلوب، ممکن است چندین جلسه درمانی لازم باشد.
کرایوتراپی (کرایوسرجری)
کرایوتراپی روشی درمانی است که در آن از سرمای شدید ناشی از نیتروژن مایع برای انجماد و تخریب بافتهای پوستی غیر طبیعی استفاده میشود. این روش به طور کلی ایمن بوده و نیازی به بیهوشی عمومی نداشته و دوره نقاهت کوتاهی دارد.
با این حال، مانند هر روش درمانی دیگر، عوارضی همچون تغییر رنگ پوست، خونریزی خفیف و تشکیل تاول ممکن است مشاهده شود. ایجاد اسکار در اثر این روش درمانی بسیار نادر است.
کرم رتینوئید موضعی
کرم رتینوئید یک ترکیب از ویتامین A است که برای بهبود پوست آسیب دیده در برابر نور خورشید و روشن کردن کک و مک مورد استفاده قرار میگیرد.
بر اساس مطالعات انجام شده رتینوئیدها ممکن است با مکانیسم جذب اشعه ماوراء بنفش نوع B خاصیت محافظتی در برابر نور خورشید داشته باشند. این ویژگی میتواند در پیشگیری از ایجاد لکهای جدید ناشی از نور خورشید و جلوگیری از ایجاد کک و مک مؤثر باشد.
برخی از عوارض رایج استفاده از این نوع کرمها عبارتند از:
- سرخی
- خشکی
- تحریک پوست
- لایه برداری
- حساسیت
کلینیک سینایار با کادری از بهترین پزشکان متخصص پوست یکی از معتبرترین مراکز اصفهان جهت درمان کک و مک است. جهت دریافت مشاوره در این زمینه و رزرو نوبت فقط کافی است بر روی باکس زیر کلیک نمایید.
تماسلایهبرداری شیمایی
لایه برداری شیمیایی روشی درمانی است که از محلولهای شیمیایی برای برداشتن لایههای سطحی و آسیبدیده پوست استفاده میشود. در این روش، با استفاده از اسیدهایی مانند گلیکولیک یا تریکلرواستیک، لایههای میانی پوست هدف قرار گرفته و سلولهای مرده و آسیبدیده از بین میروند در نتیجه، پوست جدید و سالم جایگزین پوست قدیمی میشود.
لایه برداری شیمیایی میتواند برای درمان مشکلات مختلف پوستی مانند کک و مک مؤثر باشد. با این حال، این روش ممکن است عوارضی موقت مانند قرمزی، سوزش، پوستهپوسته شدن و تورم را به دنبال داشته باشد.
دوره نقاهت پس از انجام لایه برداری شیمیایی متوسط معمولاً حدود دو هفته طول میکشد. در این مدت، مراقبتهای ویژهای مانند شستشوی منظم پوست با آب، استفاده از پمادهای تجویز شده توسط پزشک و پرهیز از نور خورشید ضروری است همچنین مصرف داروهای ضدویروسی نیز ممکن است برای پیشگیری از عفونت تجویز شود.
نتیجهگیری
کک و مکها غیرسرطانی هستند اما به دلیل شباهت ظاهری ممکن است با ملانوما اشتباه گرفته شوند. علت اصلی ایجاد کک و مک و ملانوما در بیشتر افراد قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید است.
هرگونه تغییر در اندازه، رنگ، شکل یا بافت ککومکها میتواند نشانهای از یک مشکل جدیتر باشد بنابراین، توصیه میشود در صورت مشاهده هرگونه تغییر غیرعادی، به پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید. پزشک با انجام معاینات بالینی و در صورت لزوم، آزمایشهای تشخیصی، میتواند وجود هرگونه ضایعه سرطانی را رد یا تأیید نماید.
بسیاری از افراد به منظور بهبود ظاهر پوست و ایجاد زیبایی، به دنبال درمان کک و مک هستند. روشهای درمانی مختلفی همچون درمان دارویی، لیزر درمانی، کرایوتراپی و لایه برداری پوست برای کاهش یا از بین بردن کک و مک به کار گرفته میشوند.
سوالات متداول
از نظر کاربران نی نی سایت بهترین مرکز لیزر کک و مک اصفهان کجاست؟
با توجه به نظرات مختلف در مورد لیزر کک و مک اصفهان نی نی سایت، یکی از مراکز پیشنهادی کاربران کلینیک سینایار اصفهان است که در این مرکز ابتدا درمان دارویی انجام میشود و در صورت عدم پاسخ به درمان دارویی ممکن است از روشهای تهاجمیتر مثل انواع لیزر هم استفاده شود.
بهترین دستگاه لیزر برای رفع کک و مک چیست؟
از دستگاههای لیزر مختلفی جهت درمان کک و مک استفاده میشود که انتخاب نوع آن متناسب با شرایط هر فرد متفاوت است. دستگاههای لیزر co2 فرکشنال و کیوسوئیچ جهت رفع کک و مک کاربرد دارند.