پتوز یا افتادگی پلک به این معنی است که پلکهای شما روی چشم شما افتاده است که روشهای مختلفی برای درمان افتادگی پلک وجود دارد که متناسب با وضعیت هر فرد روش مناسب انتخاب میشود. افتادگی پلک میتواند بینایی شما را مختل کند و منجر به عوارض دیگری شود.
این بیماری میتواند در بدو تولد به صورت مادرزادی باشد یا در مراحل بعدی زندگی به صورت اکتسابی به وجود بیاید که خوشبختانه گزینههای درمانی مختلف برای این بیماری در دسترس است. با توجه به این ممکن است برخی از افراد دچار این بیماری باشند و بینایی آنها را مختل کرده باشد و همچنین بر روی زیبایی چهره آنها تاثیرگذاشته است در این مطلب به طور کامل به معرفی این بیماری و انواع روشهای درمان پتوز پرداختهایم.
علائم افتادگی پلک چیست؟
شما معمولاً میتوانید از روی ظاهر پلک خود متوجه شوید که آیا شما یا فرزندتان پتوز دارید یا خیر. افتادگی پلک، ممکن است فقط بالای چشم شما را بپوشاند یا ممکن است کل مردمک شما را بپوشاند. سایر علائم پتوز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مالش بیش از حد چشمها
- افزایش پارگی
- کاهش یا اختلال بینایی
- خستگی و درد در اطراف چشم
- برخی کودکان ممکن است سر خود را به عقب برگردانند تا ببینند
هزینه جراحی افتادگی پلک برای خیلی از افراد که قصد درمان افتادگی پلک با جراحی را دارند این سوال پیش میآید که آیا هزینههای درمان با استفاده از بیمه قابل قبول است یا خیر که جهت کسب اطلاع در این زمینه فقط کافی است برای روی باکس زیر کلیک نمایید. جراحی افتادگی پلک با بیمه |
عوارض افتادگی پلک
اگر فرزند شما پتوز مادرزادی دارد، هر چه زودتر آن را درمان کنید، بهتر است. اگر درمان نشود، میتواند بر رشد بینایی آنها تأثیر بگذارد و منجر به مشکلات دیگری شود. پتوز خفیف اکتسابی احتمال کمتری برای ایجاد مشکلات بینایی دارد و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اما اگر پتوز شدید را درمان نکنید، میتواند عوارض جدی ایجاد کند. عوارض پتوز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آستیگماتیسم: وقتی پلک شما به جلوی چشم فشار وارد میکند، میتواند شکل چشم شما را تغییر دهد. این میتواند باعث ایجاد اعوجاج در بینایی شما شود (دید شما ممکن است کشیده یا موجدار باشد).
- تنبلی چشم: آستیگماتیسم و سایر عیوب انکساری (مشکلات تمرکز به دلیل نیاز به عینک) میتواند باعث آمبلیوپی یا تنبلی چشم شود.
- وضعیت چانه بالا: وقتی کودک شما مجبور است چانه خود را به سمت بالا خم کند تا بتواند فراتر از افتادگی پلک خود را ببیند، میتواند باعث مشکلات گردن، سفت شدن عضلات پیشانی و تاخیر در رشد شود.
انواع روشهای درمان افتادگی پلک
درمان پتوز معمولاً به عملکرد ماهیچههای پلک شما بستگی دارد. اگر این وضعیت بینایی شما را تحت تاثیر قرار ندهد و ظاهر شما را آزار ندهد، ممکن است اصلا نیازی به درمان نداشته باشید. اگر پتوز باعث ایجاد مشکل در بینایی، ظاهر یا هر دو شود، پزشک متخصص از انواع روشهای درمانی استفاده میکند. نوع درمان افتادگی پلک بستگی به این دارد که پتوز ناشی از بیماری باشد یا پیری، درمان پتوز ناشی از افزایش سن معمولاً شامل جراحی است. در جدول زیر انواع روشهای درمان افتادگی پلک به طور مختصر معرفی شدهاند و در ادامه هر یک از آنها به طور کامل توضیح داده شدهاند.
راهکارهای درمان پتوز | نحوه انجام |
انجام جراحی جهت رفع افتادگی پلک | با بیحسی موضعی در اتاق عمل انجام میشود |
درمانهای دارویی | استفاده از قطره اکسی متازولین |
بلفاروپلاستی | بدون نیاز به بیهوشی پوست اضافی پلک که باعث افتادگی شده، برداشته میشود |
استفاده از روشهای غیر جراحی | رفع افتادگی پلک (پتوز) با لیزر |
استفاده از عصا پتوز | اضافه کردن یک ضمیمه عصا مانند به عینک |
جراحی پتوز
جراحی پتوز، جراحی برای سفت کردن ماهیچهای است که پلک بالایی شما را بالا میبرد. با افزایش سن، عضله بالابرنده که پلک بالایی شما را بلند میکند، کشیده و ضعیف میشود و باعث افتادگی پلک شما میشود. اگر افتادگی پلک دارید که بینایی شما را مختل میکند، جراحی پتوز میتواند یک درمان موثر برای بهبود بینایی شما باشد.
یکی از مزایای جراحی افتادگی پلک این است که موقعیت پلک شما بهتر میشود. اگر پلک شما با دید شما تداخل دارد، بینایی شما باید بهبود یابد. جراحی پتوز تحت بی حسی موضعی همراه با آرامبخش انجام میشود (شما بیدار هستید اما عمل را احساس نمیکنید). انواع جراحی برای ترمیم افتادگی پلک شامل موارد زیر است:
جراح شما سوراخی در پوست پلک بالایی شما ایجاد میکند. این به جراح اجازه میدهد تا عضله کوچکی را که پلک شما را بالا میبرد، پیدا کند. جراح برای سفت شدن این عضله و بالا بردن پلک شما بخیه میزند سپس برش روی پوست پلک شما با بخیه های بیشتری بسته میشود.
جراح میتواند کل جراحی را از زیر پلک شما انجام دهد. در این حالت، جراح پلک شما را برمیگرداند و عضله را از زیر سفت میکند. برای این روش نیازی به برش پوست نیست.
پس از جراحی، جراح نحوه مراقبت از چشم را توضیح خواهد داد. مهم است که پس از جراحی به پزشک مراجعه کنید تا بتواند نتایج شما را بررسی کند.
بلفاروپلاستی
عمل بلفاروپلاستی یکی دیگر از گزینههای درمان افتادگی پلک در بزرگسالان است. با افزایش سن پوست پلک در برخی از افراد دچار افتادگی میشود که با استفاده از بلفاروپلاستی پوست اضافی پلکها را از بین میبرند. همچنین پوست و چربی اضافی میتواند در بالای پلک شما جمع شود که باعث افتادگی پلکهای فوقانی شود. جراحی بلفاروپلاستی علاوهبر رفع افتادگی پلک، میتواند چشمها را جوانتر و درشتتر نشان دهد.
قبل از انجام بلفاروپلاستی، جراح باید بیمار را به طور کامل معاینه کند و عوامل مهمی که ممکن است در عمل برای بیمار مشکلی ایجاد کنند را شناسایی و کنترل نماید. آناتومی و فیزیولوژی پلکها و سیستم اشکی باید با جزئیات معاینه و بررسی شود. یک معاینه کامل چشمی باید برای ثبت میدان بینایی انجام شود. با در نظر گرفتن تمامی این عوامل پزشک بررسی میکند که آیا شما کاندید خوبی جهت انجام جراحی پلک هستید یا خیر.
استفاده از قطره چشم برای درمان پتوز
درمان پتوز ممکن است شامل جراحی باشد اما برخی از گزینههای درمان غیرجراحی افتادگی پلک نیز وجود دارد. یک داروی قطره چشم با نسخه برای بزرگسالان مبتلا به برخی از اشکال پتوز اکتسابی در دسترس است. این دارو، اکسی متازولین نام دارد و عضله بالابرنده را هدف قرار میدهد. پس از استفاده از قطره، برخی از افراد متوجه باز شدن بیشتر پلک خود شدهاند. برای تکمیل روند درمان، باید هر روز از قطرهها استفاده کنید. قطرهها برای همه اشکال پتوز کار نمیکنند بنابراین با چشم پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا برای شما موثر است یا خیر.
استفاده از عصا پتوز
عصا پتوز یک گزینه غیرجراحی است که شامل اضافه کردن یک ضمیمه یا زائده مخصوص عصا مانند به فریم عینک شما میشود. این چسب یا عصا با نگه داشتن پلک در جای خود از افتادگی جلوگیری میکند.
دو نوع عصاهای پتوز وجود دارد: قابل تنظیم و تقویت شده. عصاهای قابل تنظیم به یک طرف فریم عینک وصل میشوند در حالی که عصاهای تقویت شده به دو طرف فریمها متصل میشوند.عصا را میتوان تقریباً روی همه انواع عینک نصب کرد، اما روی فریمهای فلزی بهترین عملکرد را دارند.
درمان افتادگی پلک با لیزر
جراحی پلک با لیزر روشی است که به جای برش پوست اضافه روی پلکها از لیزر استفاده میشود. لیزر درست مانند چاقوی جراحی برش میدهد اما با این تفاوت که رگهای خونی را میسوزاند و خونریزی کمتری ایجاد میکند، جراحی پلک با لیزر یک روش سریع است که خطر ایجاد جای زخم را کاهش میدهد.
درمان افتادگی پلک با لیزر باعث کبودی و تورم کمتر پس از درمان در مقایسه با جراحی پلک سنتی میشود و تنها به ۷ تا ۱۰ روز زمان برای بهبودی نیاز دارد. علاوه بر این، عمل افتادگی پلک بالا با لیزر باعث ایجاد اسکار نمیشود.